Rolfs blogg

Sjukvården i Nyköping

En kvinna, Elvira 50+, ute på landsbygden i Zimbabve led av en nervsjukdom som medförde kraftnedsättning och påtagliga känselnedsättningar i sina ben. Till följd av detta hade hon svårt med balansen och svårt att gå.

 

En söndagskväll när hon som vanligt såg till sina getter inför natten trampade hon snett, snubblade och ramlade och gjorde illa vänster fotled. Fotleden svullnade upp och hon kunde inte riktigt stödja på foten. Eftersom hon var en försynt kvinna ville hon inte störa den lokala medicinmannen en söndagskväll utan gick och lade sig och lyckades så småningom somna.

 

På måndagsmorgonen bad hon ett av barnen att springa till medicinmannens mottagning för att höra om hon kunde låta sig bäras in till sjukstugan i den stora centralbyn i distriktet. Fotleden var nu synnerligen svullen liksom foten. Hon hade hört talas om att det vid sjukstugan fanns en märklig apparat som kunde se igenom en på ett makalöst sätt och skapa bilder av "innanmätet". Så fantastisk att kollade man armarna kunde man se bena!!! Med den apparaten borde man kunna se om fotleden var bruten.

 

Barnet kom snart tillbaka och meddelade att han hade träffat en av medicinmannens fruar. Hon hade meddelat att Elvira skulle låta sig bäras till medicinmannens mottagning där en av hans fruar skulle kolla fotleden. Hon skulle sedan bandagera fotleden och Elvira skulle få komma hem igen. Efter 3 dagar skulle hon återkomma om fotleden inte var bättre. Medicinmannen skulle då titta på hennes fotled och eventuellt skicka in henne till centralbyn och sjukstugan där.

 

- Vad sa du byn hette?

- Nyköping!!!

 

Uppdatering kl. 20:00

Suttit på akuten sen kl 10. Fotleden bruten. Elvira opereras i morgon!

Under den långa vistelsen på akuten satt Elvira ett antal timmar i korridoren. Eftersom foten-fotleden var mycket svullen hade hon foten upp på en stol. Vid två tillfällen går personal förbi och lyckas knuffa ned foten från stolen.
BÅDA GÅNGERNA ÄR DET SAMMA PERSON!!!!

Den personen skulle kanske lära sig att se upp, annars kanske hon får foten!

Etiketter: politik

Kommentera gärna inlägget:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar