Alla vuxna älgar skjutna

Älgstammen går oss ur händerna Älgstammen går oss ur händerna

Det tog exakt en vecka att få alla utdelade vuxna älgar skjutna.

Med tanke på den dåliga älgstam vi anses ha, och som återspeglas i den tilldelning vi fått inom älgskötselområdet, är detta något av en prestation av jägarna i området! Speciellt som åtskilliga jaktlag jagat bara 1-2 dagar.

 

Naturligtvis är det inte så, utan det avspeglar den kvantitativt stora älgstam vi faktiskt har och som skogsskadorna visar på. Vi lever under ett underligt hot om att om vi inte skjuter massor med kalv får vi inte skjuta fler vuxna. I vårt jaktlag sköt vi förra året en vuxen älg och 4 kalvar. En av de två utdelade vuxna "frös inne". Här gäller det att skjuta första bästa vuxna så att man inte mister den på tilldelningen!

 

I vårt skötselområde krävs enligt uppgift ca 730 ha för att få en vuxen älg tilldelad. Tar vi klivet över vår södra gräns in på Holmens mark får man en tilldelning på en vuxen per 300 ha. Således en avsevärd skillnad, men så är ju Holmen stora skogsägare.

 

Fortsätter den här låga avskjutningen ytterligare ett par år står vi inför en för skogen katastrofal situation vad avser älgens betningsskador. Vad jag kan se tas inga hänsyn till skogsskador inom vårt skötselområde.

Etiketter: jakt o vilt

Kommentera gärna inlägget:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln