Ihjälstressade hästar

2011-02-27

 

Idag på fm blev vi uppringda av en kollega shettisuppfödare som på morgonen hittat tre döda minishettisar och en döende dito i sto&föl-hagen.

Den fjärde dog strax efter vårt samtal trots att närvarande veterinär sprutas kramplösande eftersom hästen krampade. Veterinären misstänkte Botulism ( botulinum-förgiftning av Clostridiebakterier).

Jag kom dit en timme senare. En av hästarna hade i panik sprungit in i staketet av trä och slagit av en ganska kraftig bräda. Jag började misstänka att hästarna utsatts för kraftig stress av något slag - kanske rovdjur. Mot detta talade att övriga hästar i hagen var helt lugna och till synes hhelt friska ( talar mot foderförgiftning! ).

 

Det hösilage som fanns i hagen var inlagt tre dagar tidigare.

 

Jag öppnade på plats två av hästarna och hittade på båda maximalt uppspärrade lungor med en mörk röd-svart-blå färg. Lungorna var maximalt fyllda med blod, och vid minsta stick i lungan vällde riktligt med mörkt blod fram. Normalt ska lungorna vara ihopfallna och blekt ljusrosa till färgen.

Bilden stämmer helt med ett djur som utsatts för synnerligen kraftig stress, där hjärtat gått på maxfart och till slut inte orkat pumpa runt blodet som då samlas i lungorna. Slutresultat blir en total cirkulationskollaps och de kramper man såg på slutet beror på syrebrist i hjärnan.
Mjälten på dessa hästar var helt normal.

Slutsatsen blev att detta inte var en foderförgiftning utan att djuren utsatts för kraftig stress.

 

På kvällen får jag ett nytt telefonsamtal då ett annat, äldre sto vill ligga ned, är vinglig, har uppenbart svårt att få luft (lyfter huvudet och har munnen öppen) och svettas kraftigt. Ägarna tar in stoet i stall och sätter på henne ordentligt täcke. Jag åker återigen dit och närjag anländer ca 1 tim efter att man hittat stoet.

 

Stoet står då upp i boxen. Andningen är helt normal. Hjärtfrekvensen helt normal. Stoet äter och dricker! Fortfarande svettig.
Tror någon att detta kan vara foderförgiftning??  Nej det är uteslutet.
Genom det snabba omhändertagandet har man i tid lyckats bryta den cirkulationschock som utlösts av stress.

 

Dagen efter mår detta sto liksom alla andra hästar helt OK!

 

Chefsveterinären på den klinik akutveterinären tillhör ringer upp och meddelar att man efter att ha funderat anser att de fyra hästarna dog av förgiftning orsakad av sprängört!!!!

 

Någon dag senare har man lyckats hitta en yttre orsak till att vissa hästar har blivit extremt stressade.