Datorhaveri

Jag har nu råkat ut för ett "stort" datorhaveri och kanske kan det ge lite lärdomar även till andra.

För en dryg vecka sedan fick på mitt på dagen (utan någon som helst åskaktivitet på inom mils avstånd) två korta elavbrott. Efter dessa startade ingen av de tre datorer som var igång. Två av dem gick snabbt att fixa.

 

Den tredje (och största) datorn för videoredigering gick så småningom att starta, men de flesta programmen fungerade uselt eller inte alls.

Kontroll av operativsystemets hårddisk tydde inte på något diskfel.

 

Efter att i två dagar (och nätter) installerat nytt operativsystem och återinstallerat all programvara fungerade datorn i ungefär en timme. Sedan började de flesta programmen att krångla. Dessutom bara "försvann" rad program.

SLUTSATS: trots tidigare tester är hårddisken troligen korrupt.

 

Således har jag igår inhandlat en ny hårddisk och ett nytt operativsystem (Windows 7) och installerat allt från scratch IGEN!
Efter att ha återinstallerat och uppdaterat ung 2/3 av programvarorna verkar det fungera.

 

Den lärdom jag gjort har medfört att jag köpt programmet Norton Ghost med vars hjälp man kan skapa en komplett systemavbildning som vid en ev. ny krasch kan användas till att återskapa systemdisken utan att alla program behöver installeras igen! Kostnad 699:-.

 

Har man många program på en dator kan det def. vara värt pengarna och några timmars jobb att använda ett sådant program.

Etiketter: datorhaveri

Kommentera gärna inlägget:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln