Kolmårdens "gossefiering" av vargar

Visst är dom söta?!?        Från Skandinavisk Dyrepark på Jylland.    Foto: Rolf Eriksson Visst är dom söta?!? Från Skandinavisk Dyrepark på Jylland. Foto: Rolf Eriksson

Så har då till slut Kolmårdens gossefiering av vargar fått ett tragiskt slut (?). En ensam djurvårdare dödades inne i hägnet med 8 unga hanvargar. Mindre allvarliga händelser med människor skadade har ägt rum tidigare, och förklaringarna har då alltid varit att besökarna ifråga begått något misstag som lett fram till incidenten.

 

"Detta har inget med hunger eller jakt att göra utan är mer än social grej", säger Olof Lidberg enligt TT.

 

Vi får innerligt hoppas att den dödade djurvårdaren inte skuldbeläggs i efterhand, förutsatt att hon inte medvetet provocerat vargarna. Sannolikheten för det är i princip noll. Med all säkerhet kommer händelsen till slut förklaras med att djurskötaren ifråga gjort något fel.

 

Felet är istället den bild av vargen man velat ge,  inte minst genom den inkomstbringande besöksverksamheten i varghägnet

 

Orsaken till den tragiska händelsen är att vargen är ett stort rovdjur med djupt liggande instinkter, som ingen människa helt kan "nappa" bort. "En social grej" hos vargen kan således få en sådan olycklig utgångsom idag.

 

Kolmården har ett stort ansvar för den "gossefiering" av vargen man medverkat till under ett antal år.

Vargen kan vara hur gullig som helst MEN snabbt övergå från "kel" till "en social grej" som leder till dödsfall. Sådana här händelser har skett i en rad djurparker och med i stort sett alla arter av rovdjur.

 

Vad har detta ev. att göra med debatten om de vilda vargarna?

 

- I princip ingenting!

 

Sannolikt har dock Kolmårdens gossefiering av vargen stärkt den "vargkramande" delen av befolkningen i landet.

Kommentera gärna inlägget:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln