Björnskådning och -filmning i Hälsingland

     Söndagen den 30 juni 2013 åkte Kerstin och undertecknad med bil till Hälsingland för att se på och fota/filma björnar. Efter ca 5 timmars bilresa var vi framme vid Vargas Vildmarkslodge och mötte värdparet Eva o Håkan Vargas. Jag hade träffat dem redan på fotomässan i Stockholm hösten 2012.

     Deltagarna lämnar lodgen vid 16-tiden på em. Först en kort biltur och sedan en 20-25 min. lång vandring till gömslet. På morgonen lämnar man gömslet  vid 8-tiden och återvänder till lodgen, där en stor frukost står framdukad.

     Första natten (måndag-tisdag) i det synnerligen välordnade gömslet var en björn tidigt framme i kanten av den lilla myren framför gömslet, men jag tror inte någon hann ta några bilder.

     Gömslet har plats för 8 fotografer som sitter i sköna, högryggade kontorsstolar framför ett avlångt glasfönster. Nedanför detta har man en rund öppning genom vilken man stciker ut objektivet och sedan drar åt en vaxad tygstrut kring det. Struten är till för att så lite vittring som möjligt ska gå ut.

     I gömslet finns möjligheter till att koka te (kaffe luktar för mycket!). Dryck i övrigt medförs från Logden tillsammans med smörgåsar och div. kallskuret som man själv plockar ihop i lodgen innan avfärden till gömslet. Varje deltagare har en skön säng att vila i och det finns draperier att dra för sin säng för ökat "privacy". En avskild separationstoalett finns också att tillgå.

     Andra natten (tisdag-onsdag) blev mer händelsrik. Rel. tidigt på kvällen stod plötsligt en ljusbrun, rel. stor björnhona, endast ca 15 m från gömslet. Nu fick deltagarna chansen att fota, dvs alla utom jag som sov och dessutom vid väckningen råkade sparka ned min ryggsäck i golvet. Björnhonan reagerade direkt och flyttade längre ut på myren. Några få bilder hann jag dock ta (se Startsidan!).
     Lite senare på kvällen kom ovan nämnda björnhonas fjolårsunge ut på myren och stannade en längre stund och frossade vid åtelns "smörgåsbord". Nu fick alla chansen att fota och filma under längre tid. Själv filmade jag mest.
    Under nattens mörkare timmar visade sig ytterligare tre björnar, dock tämligen långt ut från gömslet och under extremt svåra ljusförhållanden.

     Tredje natten (onsdag-torsdag) var jag den som först upptäckte en stor, mörk björn som kom ut framför skogsbrynet ca 90-100 m bort. Alla de 7 övriga deltagarna sov! Den gick sedan ca 50 m synlig och försvann sedan in i skogen igen. Dessvärre allt för mörkt för några bilder.

     Deltagare, som i likhet med mig stannade flera nätter, bodde dagtid i trevliga tvåbäddsrum i stugor i anslutning till själva lodgen. Utmärkta sängar! För oss serverades varje dag en riklig och synnerligen välsmakande lunch vid 13:30-tiden. Maten var en verklig höjdare och Eva Vargas såg till att servera mycket välsmakande och rikliga måltider. En deltagare (inga namn!) gick på 3½ dag upp 3½ kg i vikt!

     Trots att björnarna de här dygnen kanske inte var på bästa samarbetshumör var vistelsen hos fam. Vargas en stor upplevelse och jag/vi kommer def. att åka dit nästa år igen. Kanske redan detta år?
Vi kan verkligen rek. ett besök med björnskådning på Vargas Vildmarkslodge!

Gå in på deras hemsida och titta: http://www.swedenwildlife.se

Mina bilder o video hittar du HÄR!
 

Etiketter: björn björnskådning

Kommentera gärna inlägget:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln