Nytt örnrekord på Backa

Kungsörn januari 2008 Kungsörn januari 2008

     Antalet observerade örnar på Backa har successivt ökat, fr.a. de senaste 3-4 åren. Under jaktsäsongen höst - vinter lägger vi ut slaktrester från fällt vilt på en relativt undanskymd plats. Örnarna hittar platsen snabbt och besöker den varje dag tills det inte finns något ätbart kvar. Längst stannar havsörnare eftersom de ärasätare. Kungsörnen föredrar mer färskt kött. Platsen frekventeras själklart också av en stor mängd korpar. 

     När man i bil närmar sig platsen på den näraliggande skogsvägen kan man räkna antalet närde lyfter, vilket de i den flesta fall gör nedåt vägen. Ibland kan man få dem endast 2-3 m framför vindrutan på bara 1 meters höjd. Har de ätit en längre tid är de tunga och det tar lite tid för dem att komma upppå höjd.

     Örnarna är såväl kungsörnar som havsörnar. De senare började frekventera Backa för 2-6 år sedan, medan kungsörnarna har observerats härsedan vi flyttade hit 2001. 

     2013 var rekordantalet samtidigt observerade örnar 7 st. Under hösten 2014 ökade denna siffra till 9 för att för ett  par dagar sedan komma upp i tvåsiffigt antal. Lars Eriksson räknade då på förmiddagen hela 11 örnar som lyfte från matplatsen!

Vill du se en video på havsörnar?  KLICKA HÄR!
 

Kommentera gärna nyheten:

Nyhetsarkiv

Länkar

Senaste nyheterna