Rolfs blogg

Vad kallar man ett dylikt beteende? Vad kallar man ett dylikt beteende?

    Igår var en bekant från Igekfors på läkar-besök på Vrinnevisjukhuset i Norrköping.

Hen hade åkt med sjukresebil (p.g.a. ryggsjukdom) till sjukhuset till en entré på baksidan. Där fick hen också ett recept på medicin. En sjukresetaxi hämtade sedan vederbörande vid samma entré.

 Hen bad då chauffören att åka runt tillhuvudentrén på framsidan av sjukhuset för att gå in på apoteket och hämta ut medicinen.
xx

     MEN SE DET GICK INTE ALLS DET !!!


 Föraren vägrar först låta henne hämta medicinen med hänvisning till att han bara får köra patiente från dörr till dörr, dvs i dett fall från entrén på baksidan till bostaden i Igelfors. Efter en viss diskussion ger han delvis med sig. Hen tillåts gå in på apoteket, få ut medicinen och sedan vara tillbaka till sjukresebilen, men det fick inte ta längre tid än 3 (TRE) MINUTER!

  Hur kan någon tro att det ska gå på tre minuter. Bara att gå in till apoteket och tillbaka tar för hen mer än 3 minuter.

  •     Hur kan någon som denna chaufför uppföra sig på detta sätt?
  •     Hur beter han sig mot alla gamla, sjuka, handikappade m.fl. som ju faktiskt ger honom             hans  inkomst?
  •     Finnes det inte ett uns av empati och förståelse för dem han skjutsar?
  •     Är det så landsting och kommun vill ha det?


  I detta fall var alternativet att hen låtit sig skjutsas direkt hem för att sedan beställa en ny resa till apoteket (5 mil enkel väg) för att hämta medicinen. Kostanden för en sådan helt onödig resa betalas dels av landsting/kommun, dels av patienten i form av ökade smärtor med åtföljande tung smärt-medicinering.
xx

VAD ÄR DET FÖR SAMHÄLLE VI LEVER I IDAG?

XXX

Visa hela inlägget »
Etiketter: sjukresor

     Söndagen den 30 juni 2013 åkte Kerstin och undertecknad med bil till Hälsingland för att se på och fota/filma björnar. Efter ca 5 timmars bilresa var vi framme vid Vargas Vildmarkslodge och mötte värdparet Eva o Håkan Vargas. Jag hade träffat dem redan på fotomässan i Stockholm hösten 2012.

     Deltagarna lämnar lodgen vid 16-tiden på em. Först en kort biltur och sedan en 20-25 min. lång vandring till gömslet. På morgonen lämnar man gömslet  vid 8-tiden och återvänder till lodgen, där en stor frukost står framdukad.

     Första natten (måndag-tisdag) i det synnerligen välordnade gömslet var en björn tidigt framme i kanten av den lilla myren framför gömslet, men jag tror inte någon hann ta några bilder.

     Gömslet har plats för 8 fotografer som sitter i sköna, högryggade kontorsstolar framför ett avlångt glasfönster. Nedanför detta har man en rund öppning genom vilken man stciker ut objektivet och sedan drar åt en vaxad tygstrut kring det. Struten är till för att så lite vittring som möjligt ska gå ut.

     I gömslet finns möjligheter till att koka te (kaffe luktar för mycket!). Dryck i övrigt medförs från Logden tillsammans med smörgåsar och div. kallskuret som man själv plockar ihop i lodgen innan avfärden till gömslet. Varje deltagare har en skön säng att vila i och det finns draperier att dra för sin säng för ökat "privacy". En avskild separationstoalett finns också att tillgå.

     Andra natten (tisdag-onsdag) blev mer händelsrik. Rel. tidigt på kvällen stod plötsligt en ljusbrun, rel. stor björnhona, endast ca 15 m från gömslet. Nu fick deltagarna chansen att fota, dvs alla utom jag som sov och dessutom vid väckningen råkade sparka ned min ryggsäck i golvet. Björnhonan reagerade direkt och flyttade längre ut på myren. Några få bilder hann jag dock ta (se Startsidan!).
     Lite senare på kvällen kom ovan nämnda björnhonas fjolårsunge ut på myren och stannade en längre stund och frossade vid åtelns "smörgåsbord". Nu fick alla chansen att fota och filma under längre tid. Själv filmade jag mest.
    Under nattens mörkare timmar visade sig ytterligare tre björnar, dock tämligen långt ut från gömslet och under extremt svåra ljusförhållanden.

     Tredje natten (onsdag-torsdag) var jag den som först upptäckte en stor, mörk björn som kom ut framför skogsbrynet ca 90-100 m bort. Alla de 7 övriga deltagarna sov! Den gick sedan ca 50 m synlig och försvann sedan in i skogen igen. Dessvärre allt för mörkt för några bilder.

     Deltagare, som i likhet med mig stannade flera nätter, bodde dagtid i trevliga tvåbäddsrum i stugor i anslutning till själva lodgen. Utmärkta sängar! För oss serverades varje dag en riklig och synnerligen välsmakande lunch vid 13:30-tiden. Maten var en verklig höjdare och Eva Vargas såg till att servera mycket välsmakande och rikliga måltider. En deltagare (inga namn!) gick på 3½ dag upp 3½ kg i vikt!

     Trots att björnarna de här dygnen kanske inte var på bästa samarbetshumör var vistelsen hos fam. Vargas en stor upplevelse och jag/vi kommer def. att åka dit nästa år igen. Kanske redan detta år?
Vi kan verkligen rek. ett besök med björnskådning på Vargas Vildmarkslodge!

Gå in på deras hemsida och titta: http://www.swedenwildlife.se

Mina bilder o video hittar du HÄR!
 

Visa hela inlägget »
Etiketter: björn björnskådning

Den gångna natten var säsongens hittills kallaste med -16,5°

Visa hela inlägget »
Etiketter: kyla

Jag besökte årets fotomässa i Älvsjö lördagen den 24 nov.

Tämligen mycket folk. I år var det ganska många av de större fotohandlarna som inte deltog i mässan varför möjligheterna att handla var mindre än en del andra år.

Nyheterna var dessutom inte speciellt många.

 

Personligen var den största behållningen att åter få träffa Anders Hannula och Kalle Mörck från Canon, som i april i år på Canons ProSolutions tvingades bevittna min lilla "olyckshändelse".

 

De tycks (liksom jag) inte ha tagit några stora skador av den obehagliga upplevelsen. Min stora tacksamhet till dem för det sätt de ställde upp för mig kvarstår.

 

Ett annat resultat av mässbesöket blir med största sannolikhet att jag till kommande sommar kommer att boka ett besök i Vargas björngömsle i Hälsingland. Efter ingående samtal med Håkan Vargas fick jag försäkring om att även en "krympling" som jag kan få hjälp med transporten till gömslet.

Visa hela inlägget »

Sent på eftermiddagen kom säsongens första snöfall som lämnade några snöflingor kvar på marken  under en timme. 
Temperaturen var då nere i +1.2°.

 

Hoppas att det dröjer till nästa snöfall!

Visa hela inlägget »
Etiketter: snöfall
Skandinavisk Dyrepark Skandinavisk Dyrepark

Idag hittade jag på nätet en synnerligen bra hemsida fylld med massor av fakta om och kring vargar.

Vad jag kan se är sidan vederhäftig och det finns även råd  om hur man bör agera i olika situationer vid möten med varg.

 


www.vargfakta.se

 


Hemsidan tycks drivas av en grupp människor med intresse för vargen och den håller höf kvalitet med rikligt med referenser m.m.

 

Jag kan rekommendera sidan för alla som vill lära sig mer om varg.

 

Visa hela inlägget »
Etiketter: varg vargfakta
Bilden från Järvsö Zoo Bilden från Järvsö Zoo

En synnerligen intressant artikel om den tragiska händelsen med Kolmårdsvargarna fanns igår på Jaktjournalens websida. Artikeln är mycket tänkvärd!

 

Läs själv: http://www.dagensjakt.se/ut/27677/

 

Efter vad man kan döma efter att idag sett Östnytt kommer Kolmården INTE att avliva de aktuella vargarna.

 

VARFÖR INTE???

 

Det är ju inte länge sedan ett mindre antal vargar rymde från just Kolmården!

Visa hela inlägget »
Visst är dom söta?!?        Från Skandinavisk Dyrepark på Jylland.    Foto: Rolf Eriksson Visst är dom söta?!? Från Skandinavisk Dyrepark på Jylland. Foto: Rolf Eriksson

Så har då till slut Kolmårdens gossefiering av vargar fått ett tragiskt slut (?). En ensam djurvårdare dödades inne i hägnet med 8 unga hanvargar. Mindre allvarliga händelser med människor skadade har ägt rum tidigare, och förklaringarna har då alltid varit att besökarna ifråga begått något misstag som lett fram till incidenten.

 

"Detta har inget med hunger eller jakt att göra utan är mer än social grej", säger Olof Lidberg enligt TT.

 

Vi får innerligt hoppas att den dödade djurvårdaren inte skuldbeläggs i efterhand, förutsatt att hon inte medvetet provocerat vargarna. Sannolikheten för det är i princip noll. Med all säkerhet kommer händelsen till slut förklaras med att djurskötaren ifråga gjort något fel.

 

Felet är istället den bild av vargen man velat ge,  inte minst genom den inkomstbringande besöksverksamheten i varghägnet

 

Orsaken till den tragiska händelsen är att vargen är ett stort rovdjur med djupt liggande instinkter, som ingen människa helt kan "nappa" bort. "En social grej" hos vargen kan således få en sådan olycklig utgångsom idag.

 

Kolmården har ett stort ansvar för den "gossefiering" av vargen man medverkat till under ett antal år.

Vargen kan vara hur gullig som helst MEN snabbt övergå från "kel" till "en social grej" som leder till dödsfall. Sådana här händelser har skett i en rad djurparker och med i stort sett alla arter av rovdjur.

 

Vad har detta ev. att göra med debatten om de vilda vargarna?

 

- I princip ingenting!

 

Sannolikt har dock Kolmårdens gossefiering av vargen stärkt den "vargkramande" delen av befolkningen i landet.

Visa hela inlägget »

I ett antal år har jag nu använt det som tidigare hette Svensk Åskvarning för att följa och se var åskan eventuellt går. Sedan ngt år har siten bytt namnt till Extreme Weather Prognosis (www.ewp.se) till vilken jag länkar på våra vädersidor på denna hemsida.

 

Till årets säsong har man gjort om layouten en hel del och jag har varit inne och tittat ett antal gånger och alltid haft en viss känsla av igenkännande. Först idag upptäcker jag att det (sannolikt) berott på att denna åskhemsida har en av mina blixtbilder som bild i headern = sidhuvudet.

 

Så här skriver de:

"Blixtbilden som finns högst uppe på sidan är tagen av Rolf Eriksson. Ett mycket vackert kort!"

 

Självfallet känns detta kul och hedrande!!

 

Bilden är den som ses här ovan till höger. Fler blixtbilder hittar du HÄR!

Visa hela inlägget »
Etiketter: åskbild
Mikael Svensson med några av deltagarna Mikael Svensson med några av deltagarna

Skogsstyrelsen i Östergötland hade inbjudit till en skogsskväll den 31 maj hos Mikael Svensson på Kätterstad gård i Skärkind. Mikael är för många av oss kanske främst känd som virkesinköpare hos Sydved.
Ämnet för kvällen var ädellövskog. Från Skogsstyrelsen deltog Håkan Gustafsson, Camellia Yordanova och Mats Holm. Ett 20-tal intresserade skogsägare hade mött upp.

 

Skogsstyrelsens personal gav en genomgripande presentation av olika aspekter på hanteringen av ädellövskog och inte minst också om de rikliga möjligheterna till ekonomiska bidrag som för närvarande finns tillgängliga. Dessa presentationer gavs på olika platser på Mikaels gård där lite olika typer av ädellövskog finns.

 

Efter besöken ute i terrängen samlades vi i Mikaels stora magasin där Skogsstyrelsen bjöd på kaffe och goda smörgåsar. Håkan Gustafsson gav också en mer detaljerad genomgång av de stödmöjligheter som nu finns för åtgärder i natur- och kulturvärden. Skogsstyrelsen delade dessutom ut en hel del informationsmateriel.

 

Avslutningsvis hölls en prisutdelning i ett litet lotteri på de deltagarformulär alla fick fylla i (för EU:s räkning). Fem fina priser från Sydved plus en tumstock fanns på prisbordet. Lottdragningen var dock uppenbart "riggad" då vare sig undertecknad eller min chaufför för kvällen (Lars Eriksson på Backa - tack Lars!) vann något pris.

 

Ett varmt tack till Skogsstyrelsen, Mikael Svensson och Sydved för en trevlig och informativ kväll!

 

Vill du se bilder från kvällen klickar du HÄR

 

Visa hela inlägget »

Bloggarkiv för Rolf "Stortigern"

Senaste inlägg Stortigerns blogg

Senaste kommentarer

Länkar

Ämnesområden - etiketter