UTRUSTNINGSTEST

 

Jag har nu under en vecka haft det stora nöjet att testa en enkel, men mycket funktionell hållare för extrautrustning till exempelvis en DSLR vid videofilmning.

 

Hållarens underdel är en platta, motsvarande den man i Optipods snabbfästessystem har monterad under kamerahuset eller optiken (tele). Denna platta passar i Optipods snabbfäste på t.ex. ett stativ. Fästet är bredare en ett normalt kamerafäste så att det kan förskjutas i sidled i snabbfästet på stativet.

Ovanför bottenplattan finns två utfällbara armar med ett "blixtskofäste" längst ut på vardera armen. Armarna kan svängas i >180°.

Högst upp sitter ett Optipod snabbfäste för att sätta kamerahus/objektiv i.

 

På en del av bilderna nedan är anordningen monterad på ett Manfrotto 503 videohuvud med snabbfästesplatta (501?) med en extra platta från Optipod påskruvad. Med den lilla påbyggnaden kan plattan fästas i både Manfrotto 503, och i Optipods snabbfäste.

 

Jag har under testperioden användt bilen som gömsle för att filma kronhjortsbrunst i och utanför kronhjorthägn.

 

Ovanpå ett Manfrotto enbensstativ inklämt mellan förardörren och förarsätet har jag monterat hållaren i ett standard Optipod-fäste.

I kamera/objektivfästet ovanpå plattorna har jag använt en Canon EOS 7D med ett Canon 100-400mm/4,5-5,6L monterat på objektivets stativfäste.

Jag har haft en 7" Marschall-monitor (underbar monitor f.ö.) på den högra armen som riktats ngt bakom kameran. Minitorn har varit monterad på en liten kulled med blixtskofattning. På den vänstra armen, riktat i stort sett rakt fram, har jag testat med dels en Sennheiser-mikrofon MKE 400 dels en riktad mikrofon Sennheiser K6 med superriktat mikrofonhuvud. Den första sitter på gummiupphängning och har fungerat perfekt. Till den större K6-mikken har jag f.n. inte ngn gummiupphängning, och lite störande ljud från kamera/optik kan ibland höras. Ljudet från K6-mikken har gått via XLR-kontakt till en Zoom 4n recorder som monterats på kamerans blixtsko.

 

I det begränsade utrymmet på förarplatsen i en bil (JEEP Grand Cherokee i detta fall) har den här uppsättningen fungerat perfekt. Arbetsställningen blir riktigt bra.

 

Den här lilla, men underbart funktionella anordningen funderar alldeles utmärkt för videofilning i trånga utrymmen. Det går mycket snabbt att montera och tillsammans med kameran kan tre tillbehör med blixtskofäste användas. Det som inte finns är stöd för mattebox/kompendium, men n är man filmar genom ett bilfönster är sådana ändå mycket svårhanterliga.

 

SAMMANFATTNING: så här långt mycket nöjd med anordningen. Ursäkta de dåliga bilderna som är tagna i all hast med en kompaktkanera där blixten inte fungerade. Fler bilder med utrustning monterad kommer inom några dagar.

PRISET: en bråkdel av vad alla "riggar" kostar!

 

Utrustningen är framtagen av Hans Olsson i Vintrosa - mannen bakom Optipod snabbfästessystem.

 

Hans Olsson, Säby 521, 71991 Vintrosa // 019-294060 // info@optipod.se // www.optipod.se


_________________________________________________________________________________________________________________


Nu har jag testat den här uppställningen i bilen, men istället för enbensstativ har jag nu provat Jan Gustafssons bönpåse (GOBI).

Kort sagt - underbar kombination! Mycket stabilt och det går att panorera när man filmar.

Bönpåsen är den särklass bästa jag provat och den ingår fr.o.m. nu i bilens utrustning.

Längst ned på sidan finns tre bilder på uppställningen i bildörren.


Bönpåsen kan köpas från Jan Gustafsson - kontaktuppgifter här nedan:


Jan Gustafsson, Tibro  telefon 0504-220 58 alt. 0708-220 584 // E-mail:  foto@jangustafsson.se //

Hemsida:  www.jangustafsson@se


Optipod-hållare för extrautrustning
Optipodfästet på Jan Gustavssons beenbag
Optipod-hållaren hopfälld