Hjorten Jakob

Hjort nr 104 - Jakob

 

Född i hägnet våren 2003.

Redan som liten kalv utmärkte han sig genom sin stora framåtanda och brist på rädsla. När vi hösten 2003 byggde en utfodringsanläggning i "hans" hägn tillbringade han stora delar av dagarna tillsammans med oss som byggde.

Jakob blev snart tämligen orädd, i det närmaste tam.

 

Som ettårig spets hade han två pyttesmå hornpinnar och skulle egentligen "gallrats" bort.
Som tvååring (stånghjort) presenterade han dock ett symmetrisk horn med 14 taggar!!! En i sanning utomordentlig och överraskande utveckling!

 

Sedan dess har hornens taggantal inte vuxit mer än till 15 taggar, men hornet har för vart år blivit allt grövre och med allt större utlägg (bredden mellan de yttersta hornspetsarna).

 

Under somrarna har jag fram till förra året ibland åkt in i hägnet med traktorn och en full skopa med spannmål. Jag har sedan satt ned skopan på marken och satt mig i den. Jakob (och ett par hindar- Gullan och Kerstin) har då kommit och ätit ur skopan jag satt i!

 

Alla som sysslar med hjortuppfödning vet att de "tama" hjortarna blir de farligaste under brunsten. Det vet även jag!

 

Vid brunsten 2008 gick Jakob för första gången till attack mot både Lars (min medhjälpare) och mig. Den hösten placerade han sig över mig i rang eftersom jag tvingades att backa ur den sista konfrontationen ( släpande på ett stativ med en stor, tung och dyrbar videokamera).

 

Hösten 2009 anföll Jakob mig igen för att köra ut mig ur hägnet eller att stånga mig. Då hade jag dock med mig en käpp som jag lyckades träffa honom med, utan att skada honom. Han blev då lite konfunderad och jag passade på attjaga honom med höga skrik och viftande med köppen.
Jag hade då fått övertaget och klev upp i rang över honom. Sedan dess har han blivit lite mer "reserverad" gentemot både Lars och i höst (2010) har varit ganska "beskedlig"!


2011-09-24:

En traktor och 4 personer tar sig ca 300 m genom hägnet. Jakob håller sig hela tiden på ett avstånde mellan 3 och 10 m. När han till slut visar lite tendens till att bli "sur" skjuter jag ett skott i marken ca 1 m vid sidan om honom:

4 personer hoppar högt medan Jakob knappt lyfter på ett ögonbryn

Detta bildgalleri kräver att du har javascript aktiverat och Flash installerat.