Lättlagad festfilé
4 personer           

ca 800g hjortfile, i 2cm tjocka skivor
1 dl vatten
2 dl grädde
en liten smula buljongtärning
100g gorgonzola eller Blå Castello
1 msk idealmjöl
Aromat, salt och peppar
2 tsk smör

Stek filébitarna och krydda med Aromat och peppar. Lyft upp dem när de är nästan klara. Vispa ner grädde, vatten, buljongtärning och mjöl och låt skyn koka upp. Blanda ner drygt hälften av osten, och smaka av. Salta och peppra om det behövs. Lägg tillbaka köttet och toppa med en klick ost. Lägg över ett lock och stäng av plattan. Låt biffarna stå och vila sig ett par minuter, så att de blir färdiglagade och osten smälter ner.
Klyftpotatis och skivade tomater passar till eller bakad potatis, gröna bönor och en fransk tomatsallad.

Grönpeppargryta
4 personer           

800g hjort
2 gula lökar
2 morötter
3 dl vatten
2 dl grädde
1 tärning köttbuljong
2 tsk torkad grönpeppar
2 msk idealmjöl
1 msk smör
1 tsk soya
3 krm Aromat
1 krm svartpeppar

Skär köttet i strimlor. Skiva morötterna och hacka lökarna grovt. Smält smöret i en gryta.
Lägg ner köttet när smöret tyst och nötbrunt. Strö på lite av Aromaten pepparn. Fortsätt med lök och morötter när köttet fått lite färg. ( Ha ganska hög värme på plattan, så att köttet inte blir grått. Rör om ofta! ) Krydda med Aromat och peppar.
När köttet är välbrynt tillsätter du buljongtärningen, vatten, och grädde. Strö försiktigt ner mjölet och rör oavbrutet medan grytan kokar upp.
Smula ner grönpepparn, rör ner soyan och det hela puttra under lock i 10 minuter.

Portergryta
4 personer   

500g fransyska av hjort
6-8 potatisar
1 paket bacon
1 stor gul lök
4 dl vatten
1 buljongtärning 
½ flaska porter
2 krm rosmarin
2 krm salt
½ krm svartpeppar

Sätt ugnen på 200 grader. Skär sedan kött, potatis och lök i ganska tunna skivor. Smörj en ugnsfast form, med höga kanter, med lite smör. Klipp baconet i 2 cm breda remsor. Varva kött, potatis, lök och bacon i formen.
Häll  på vatten och öl, smula ner buljongtärningen och rör ner kryddorna. Täck formen med lock eller folie och låt i ugnen i ca 40 minuter. Lätta på locket och rör om försiktigt ett par gånger under tiden.

<<Förra                 RECEPTREGISTER               Nästa>>